Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler

Lenovo888

Isınma
Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler

Kış aylarına girdiğimiz bu dönemde her insanın temel gereksinimlerinden biri olan ısınma ihtiyacı,

4 mevsimi yaşayan ülkemizdeki bazı bölgelerde olmazsa olmazlarımız arasındadır. Büyük şehirlerin bir çoğu, doğalgaz gibi yeni tip ısıtma sistemleri ile tanışmış, uzun yıllardır kullanıyor olsalar bile, halen büyük şehirler olmak üzere Anadoluda soba kullanımı oldukça yaygındır.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler

Banyo
Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler

Her ne kadar kış aylarında daha az banyo yapsak da, insanın soğuk havada bile olsa banyo yapma isteği hep var olacaktır.

Soba, katalitik ve şofben kullanımı

Yukarıda kısaca temel ihtiyaçlarımızdan olan ısınma, temizlenmeye dair kısaca bilgiler verdik.

Bu ihtiyaçlarımızı karşılarken kullanmış olduğumuz gereçlerin bir takım riskleri beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir.

Özellikle soba kullanılan evlerde;

Soba

* Bacanın kontrolü

İlk kez kullanılacaksa bacanın tıkalı olmadığı ve hava emişinin kontrolleri yapılmalıdır.

Çatıdaki bacada baca başlığı mutlaka kullanılmalıdır.

* Sobanın düzgün bir şekilde kurulması

Eğer yeni kuruluyorsa münkünse bilen bir kişi tarafından baca bağlantı ve boru bağlantıları gerektiği gibi yapılara kurulmalıdır.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler

* Kaliteli Katı yakıt kullanımı

Sobalı evlerde genelde kömür ve odun kullanılmaktadır. Eğer katı yakıt olarak kömür kullanılıyorsa standartlara uygun kalitesi yüksek kömür tercih edilmelidir. Zehirlenmelerin en büyük nedeni kalitesiz yanmayan kömürler nedeniyle meydana gelmektedir.

Yukarıdaki 3 başlık zehirlenmelere karşı dikkat edilecek hayati konulardır. Gaz zehirlenmesi dışında soba kullanırken yangın ve benzeri durumlara karşıda dikkatli olmak gerekir. Bunun için;

* Yatmaya yakın sobanın kömür vb. yakıtlarla doldurulmaması ya da sobanın sönmüş olduğunden emin olunması

* Sobanın çevresinde yanıcı, parlayıcı maddeler bırakılmaması

* Soba altında kullanılan altlığın yeterli büyüklükte ve yanıcı olmayan metal ya da mermer gibi benzeri malzemelerden yapılmış olması

* Sobanın üzerinde çamaşır gibi yangın çıkarmaya neden olabilecek eşyaların bırakılmaması, soba kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Özellikle Lodoslu havalarda (Genelde Televizyonlarda bu konuda uyarı yapılır) soba kullanımına ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kullanılan katı yakıtın atık yapma (kurum) durumuna göre bacalar belli aralıklarla kontrol edilmeli gerekiyorsa temizlenmelidir.

Katalitik ve elektrikli ısıtıcılar

İster elektrikli olsun ister tüp ile çalışan ısıtıcılar, soba kadar dikkat edilmesi gereken ısıtıcılar arasındadır.

Elektrikli ısıtıcıları kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Elektrikli ısıtıcının mutlaka devrilmeye karşı altında bulunan yerle teması kesildiği anda kapanan standartlara uygun imal edilmiş bir ısıtıcı olmalıdır. Altında ki sensör hiç bir şekilde bypass edilmemelidir.

Elektrikli ısıtıcıyı taktığınız prize birden fazla cihaz bağlı olmalıdır. Ayrıca ısıtıcının kablosunun

aşırı ısınmadığı kontrol edilmelidir. Eğer aşırı derecede ısınıyorsa prizin bağlı olduğu sigorta bozuk ya da amperi olması gerekenden yüksektir.

Katalitik ısıtıcıları kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Tüple çalışan katalitik ısıtılardaki en büyük sorun koku yapmasıdır. Soba, Elektrikli Isıtıcı, Katalitik vb. ısıtıcıların kullanıldığı yerdeki oksijeni tükettiği unutulmamalıdır. Tüplü katalitik kullanılan yerlerde baş ağrısı yapmasının en büyük nedeni budur. Özellikle tüp bağlantı mekanizmalarının iyice oturmuş ve borularda herhangi bir sızıntı olmadığından emin olunması gerekmektedir. Belli aralıklarla değiştirilen tüp sonrası bağlantı noktalarında oluşan gevşemeler zehirlenmeye neden olmaktadır.

Şofben

Banyolarımızda kullanılan tüplü şofbenler zehirlenme nedenlerinin başında gelmektedir.

Zehirlenme vakaları incelendiğinde;

* Emiş gücü yetersiz, tıkanmış bacalar

* Gaz kaçakları

* Lodos nedeniyle yakılmış gazın geri tepmesi

* Ömrünü doldurmuş ya da bakımı yapılmamış cihazlar zehirlenmede en önemli sebeplerdir.

Alınabilecek etkin önlemler

* Banyo yapmaya başlamadan önce banyodaki pencere aralık bırakılmalıdır.

* Banyo süresi çok fazla uzatılmamalıdır.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler

Karbonmonoksit zehirlenmesi fark edilmesi çok güç olmakla birlikte hızlı etki ettiği için hiç bir şeyin farkına varamadan sizi zehirler.

Eğer böyle bir durumu fark ederseniz ve bulunduğunuz ortamda başkaları da varsa ilk yapmanız gereken odanın pencere ve kapılarını açmanızdır. Bu size zaman kazandırır daha sonra bulunduğunuz ortamdakileri uyarabilirsiniz. Bilinç kaybı son aşamadır ve önceki aşamalarla arasındaki süre kısa olduğundan hemen harekete geçmek gerekir. Bulunduğunu ortamda bilinç kaybı yaşamış kimseler varsa, onları dışarı çıkarın ve 112 Acil Servisi arayın.

Isınma ya da temizlenme gereksiniminizi her ne şekilde kullanırsanız kullanın bugün piyasalarda satılan gaz sensörleri ölümle sonuçlanabilecek bir çok olayı engelleyecektir. Gaz sensörlerinin çalışıp çalışmadığı belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Evinizde gaz sensörü varsa bile yukarda bahsettiğimiz konulara dikkat etmelisiniz. Cihaz arızalanmış olabilir, farkında değilseniz benzer zehirlenmeleri yaşamanız olasıdır.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınabilecek Önlemler
4 Cevap