1 Aralık Dünya AIDS Günü ve HIV Virüsü #aidsfarkındalık

GelincikKokusu

Arkadaşlar Merhaba. Bugun 1 Aralık Dünya Aids Günü. 1 Aralık 1981 yılında ilk kez AIDS virüsü tanımlanabildiği için dünya üzerinde 1 Aralık günü Dünya AIDS gunu olarak adlandırılmıştır.


Bu bencemde kısaca HIV nedir AİDS nedir bunlara bir göz atalım ve bu konuda bir farkındalık yaratalım istedim. Hepinize iyi okumalar :)


HIV nedir?


1 Aralık Dünya AIDS Günü ve HIV Virüsü #aidsfarkındalık



HIV ingilizce uzun adı Human Immunodeficiency Virus olan bir virüsün ilk harflerinin kısaltılmasıyla elde edilmiş bir isimdir. Türkçesi İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsüdür ve adından anlaşıldığı üzere bağışıklık sistemini deprese ederek insanları savunmasız bırakan bir hastalığın (AIDS) etkenidir. İşte bu nedenle HIV virüsünün yol açtığı ölümler basit bir soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan olabiliyor. Detayları daha sonra anlatacağım.


Nasıl Bulaşır?


Pek çoğumuzun da bildiği üzere HIV virüsü cinsel yollarla bulaşabilen bir etkendir ancak sadece cinsel yolla bulaşmaz. Hastahanelerde yapılan doku, organ ve kan nakillerinde gerekli incelemeler yapılmazsa, bir iğnenin (uyuşturucu ya enjeksiyon için kullanılmış) birden fazla kişi için kullanılmasıyla da bulaşabilir. Ayrıca fötal dönemde anne karnındaki bebeğe de bulaştığı bilinmektedir.


AIDS Nedir? HIV pozitif nedir?


1 Aralık Dünya AIDS Günü ve HIV Virüsü #aidsfarkındalık


Öncelikle şunu belirtelim. HIV pozitif olmak yani vücüdunuzda, kan dokularınızda HIV virüsünün bulunması sizi AIDS yapmaz. HIV pozitif yapar. HIV pozitif insanlar hasta değillerdir. Grip gibi hastalıkları normal sağlıklı insanlar gibi atlatabilirler. Ancak taşıyıcı olduklarından dolayı bir AIDS hastası kadar hem kendi sağlıklarına, hem de çevrelerinde insanlara hastalık etkenini bulaştırmamak adına dikkatli olmak zorundadırlar.


AIDS hastalığı ise HIV virüsünün yol açtığı (Acquired Immune Deficiency Syndrome) Sonradan edinilmiş bağışıklık sistemi hastalığı adı verilen bir hastalıktır. Adından da anlaşılacağı üzere AIDS hastalırının bağışıklık sistemleri çalışmaz ve basit viral bakteriyel etkenlerden veya enfeksiyonlardan hayatlarını kaybederler.


Bugünün anlam ve önemi nedeniyle hastalık belirtileri ya da hastalığın seyri hakkında çok fazla birşey yazmak can sıkmak istemiyorum. O nedenle direkt olarak korunmaya geçeceğim. Lakin şunu da bilmekte fayda var. AIDS eskisi gibi tedavisi imkansız bir hastalık değil. Özellikle alınan ilaçlar ve dikkatli bir hayat ile uzun yıllar yaşamak mümkün. Konu ile ilgili araştırmalar hakkında google araştırmaları için buraya tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Korunma:


Aidsten korunma kesinlikle elimizdedir. Öncelikle en çok yayılma yolu tanımadığımız insanlarla yapılan cinsel ilişkidir. Çok eşlilik ya da çok kişiyle birlikte olma durumu ne yazık ki Aids'e yakalanma riskimizi oldukça yükseltir. HAstao lup olmadığını bilmediğimiz kişilerle birlikte olmak özellikle de bazı (insanlık dışı diyeceğim kusuruma bakmyın) kişilerin "Atın ölümü arpadan olsun" ya da "Erkek adama birşey olmaz" gibi ahmakça yaklaşımları Aidsin yayılmasının en temel nedenlerindendir.


Bunun dışında uyuşturucu iğnelerinin ortak kullanılması (Çok düşük bir ihtimal olsa bile) hastahanelerde yapılan kan nakillerinden sonra AIDS bulaştığı da bilinmektedir.


Kısacası AIDSin onune geçmenin en kolay yollu tek eşlilik ve kişisel hijyen kurallarına uymaktır. Bu kadar basit.


Nedir / Ne değildir?


Aidsle ilgili bilinen duyulan ya da anlatılan çok yanlış bilgiler var. Bunları da kısaca anlatalım.


1- Sosyal ilişkiler sırasında Aids'e yakalanılmaz. Yani bir AIDS hastasıyla karşılıklı konuşmak, tokalaşmak ya da sosyal (yanak yanağa) öpüşmekle HIV virüsü size bulaşmaz.


2- AIDS sadece eşcinsellerle ilişkiye girmekle ya da sadece eşcinsellerde görülen bir hastalık değildir. Günümüzde daha anne karnında bu hastalığa yakalanmış bebekler bile vardır. Aseksüel bir insan bile AIDS hastası olabilir.


3- Anal İlişkide AIDS olunmaz / bulaşmaz. Kesinlikle yanlıştır. Anal, oral vaginal butun ilişkilerde aids bulaşma riski vardır. Hatta yapılan araştırmalarda anal ilişkilerde (yeterli ıslaklığın olmaması nedeniyle) daha cok tahriş ve açık yara oluştuğu ve buna bağlı olarak bulaşma riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir.


4- Sivir sineklerden aids bulaşır. Aids Sivri sineklerden bulaşmaz.


5- Sinemalarda AİDSLi iğneler varmış. Şayet bu doğru olsa bile bilinmesi gerekirki HIV virüsü açık havada 10 dk içerisinde ölmektedir. Kısaca bir film önce kendisine iğne batırmıs ve bu iğneyi koltukta bırakmış olan bir psikopatın iki film arasındakı sürede enfekte iğnesindeki virüsler ölecektir.


6- AIDS Öpüşmekle bulaşmaz. Açıkcası bu doğru olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Hiv virüsü mide asitine dayanamaz ve ölür. Bu nedenle kişinin ağzında açık bir yarası enfekte ve ilerlemiş bir çürüğü ve yemek borusunda ülser benzeri açık bir yarası yoksa öpüşmekle AIDS hastası olmazsınız.


TEMİZLİK


Öncelikle şunları unutmayalım:


1- Vajinal sıvı ve sperm sıvısındaki HIV virüsü dış ortamda (bu sıvı içerisinde) 2-3 saat içerisinde ölürler.


2- Kuru ortamda HIV virüsü 10 dk ile yarım saat içinde ölür.


3- Kurumuş kanda HIV virüsü yaşayamaz. Ölür.


Bu bilgiler ışığında bir kıyafetin üzerine herhangi bir vajinal salgı, sperma salgısı ya da kan damlamışsa eşyanın bir kaç dakika kaynatılması ya da 60 derecede 30 dk bekletilmesi virüsü öldürecektir. Sulandırılmış çamaşır suyu (1 /10 oranından daha fazla sulandırmamak kaydıyla) HIV virüsünü öldürür.


Son olarak deri üzerinde bir bulaşma varsa su ve sabunla en az 15-30 saniye yıkamak etkeni öldürecektir.


Buraya kadar sabredip okuduğunuz için teşekkür ederim. #aidsfarkındalık hashtagi ile cevap ve soru yorumlarınızda hastalık adına farkındalık yaratabilirsiniz.


Saygılarımla...

1 Aralık Dünya AIDS Günü ve HIV Virüsü #aidsfarkındalık
27 Cevap